Kenőanyagok

A klímarendszeren belül a hűtő közeggel együtt olaj is található

Ez az olaj hívatott a kompresszor megfelelő kenését biztosítani, illetve a tömítések (gumigyűrűk) kiszáradást megakadályozni. Ezért szükséges, hogy a tél folyamán is használjuk legalább pár alkalommal a klímaberendezést, hogy ez az olaj körbe keringje a rendszerben és eltudja látni a feladatát.

Ugyan úgy, mint a járművek motorjában ez az olaj is elhasználódik, amit időnkint cserélni kell.

A járművekben használt hűtőközegekhez leggyakrabban PAG olajat használunk azonban ebből is számos viszkozitású létezik.Ezért fontos tudnunk, hogy az adott kompresszorhoz a hozzá megfelelő olajat használjuk, ezeket keverni tilos.

Az elégtelen olajzás a kompresszor meghibásodásához vezet. Érzékszerveinkkel észlelhető tulajdonságaik: szín, szag. A berendezésekben használt olajoknak nagy tisztaságúnak, átlátszónak kell lennie.

Színük általában halványsárga, ha barnásra, vörösesre változik, vagy zavaros lesz, az elhasználódásra, károsodásra utal. Szaguk enyhe, bár jellegzetes olajszag, ha szúróssá, műanyagszagúvá válik, az szintén hibát jelez.

  • Járműklíma szervízünkben várjuk általános javításra és karbantartásra is!
  • A klímatöltés csak az esetek 10-15 százalékában megoldás, minden további esetben diagnosztikára és a klímarendszer komplett átvizsgálására van szükség.
Awesome Image
Awesome Image

Segítségre van szükséged? SEGÍTÜNK!